Lenka Potužáková Koventinka Plzeň

Andrea Potužáková

hlavní průvodkyně

Proč Koventinka?

Po celou dobu, co bydlím v Plzni, mě zajímalo, co se děje za plotem kousek od nás. Bylo tam živo, pokaždé se dělo něco jiného, někdo mi občas zamával nebo odpověděl na pozdrav. Moje dcera a její výřečnost byla dobrým „oslím můstkem“ pro krátké popovídání. Pořád kolem mě tedy kroužila nebo já kolem ní a když mi kamarádka poslala pracovní nabídku z Koventinky, nebylo proč otálet. Navíc stabilně funguje už mnoho let, což je pro mě určitou zárukou kvality. 

S dětmi se věnuji češtině, společenskovědním a přírodovědným tématům a němčině při seznamování s druhým cizím jazykem. Využívám projektů, mezipředmětových vztahů a principů zážitkové pedagogiky. Při výuce ráda improvizuji. Nechám se vést tím, co předchozí aktivita nebo téma přinese.

U dětí jsem jako doma, jako malá jsem hlídala sousedkám jejich děti a naprosto zásadní pro mě byla paní učitelka v první třídě. To mě velmi ovlivnilo. Jsem hledač cest a přemýšlím, co by komu mohlo vyhovovat. Nejsme jeden jako druhý a uvědomuji si, že to, co baví mě, nemusí bavit druhého, ale je dobré být vůči sobě tolerantní. Je dobré okusit i to, co mi nechutná, nevoní, abych to věděl do budoucna.

Jsem rodinný typ, miluju přírodu a tradice v průběhu roku, knihy, pečení a svou práci, ať už tu pedagogickou, tak i poradenskou. (Oblast poradenství při kojení, nošení, vztahové vazby.) Těší mě dělat si častěji drobné radosti než jet jednou za rok na luxusní dovolenou.

MENU