Jaký byl náš školní rok 2023/2024

Jak vypadal celý náš školní rok v Koventince? Byl výjimečný především tím, že jsme završili desátý rok naší existence a rozloučili jsme se s prvními deváťáky. O emoce tedy nebyla nouze.

Pracovali jsme především ve čtyřech skupinách, které se ale různě mísily v závislosti na projektu nebo volitelném bloku. Prošli jsme si tématy jako např. Postarám se o sebe, Orientace v mapě, Český politický sytém, Příroda, či Matematika v praxi. Středy byly věnovány dlouhodobým projektům, v nichž jsme mohli blíže nahlédnout do dějin výtvarného umění, vojenství, fyziky, základů využití umělé inteligence, přežití v přírodě a dalších zajímavých témat. Mladší děti ochutnávaly netradiční potraviny, vyráběly pravěké nástroje a ozdoby, seznámily se se životem Eskymáků, vyzkoušely si tvorbu komiksu a také nacvičovaly hudební vystoupení na závěrečnou slavnost. Pátky byly věnovány pečení a tvoření, oblíbená byla také tradiční čajovna. V Koventince jsme oslavili Halloween, přichystali jsme mikulášskou nadílku do sousední školky, spálili jsme Moranu a přivítali jsme tak vytoužené jaro. Starší děti docházely pravidelně do laboratoří fyziky a chemie na Pedagogickou fakultu ZČU a prostřednictvím seminářů se připravovaly na přijímací zkoušky. Zdokonalovali jsme se v našich prezentacích do Kovepedie, kterou si vyzkoušely vytvořit již tři nejstarší skupiny.

Během roku jsme přivítali několik návštěv, které nás obohatily o témata jim blízká. Navštívili jsme Techmánii, Zoo Plzeň, programy v DEPO 2015, vystoupení Žonglobalizace, muškařili jsme na Otavě, seznámili jsme se s mushingem v Krušných horách a účastnili jsme se týmových závodů Predator Race. Starší kluci vyrazili na zimní expedici do Vysokých Tater, kde se seznámili s technikami pro vysokohorskou turistiku. Školní rok jsme završili výletem do Spáleného Poříčí.

Společně jsme strávili zimní pobyt na Dobré Vodě a letní kempování v Bečově. Pobyty nám pomáhají ve stmelování rodin a prohlubování vztahů mezi dětmi, rodiči i průvodci. Hezké chvíle jsme prožili na Vánoční slavnosti a Závěrečné letní slavnosti. Pravidelně jsme organizovali rodičovské kavárny, kde se mohli rodiče neformálně setkat a popovídat si, případně posdílet důležitá témata.

Průvodci měli možnost lépe se mezi sebou poznávat nejen při pravidelných schůzkách, ale i na mnoha seminářích, jako např. Individualizace ve výuce, Profil absolventa, Jak zvládat náročné situace s dětmi bez použití vnější motivace či Budování týmu. V průběhu roku jsme si prošli situacemi náročnými, které vyžadovaly dlouhodobou práci a energii, ale také mnoha milými a povzbuzujícími chvílemi.

Děkujeme všem, kteří se vydávají na tuto společnou cestu, za důvěru, podporu a spolupráci. Věříme, že jdeme správným směrem.

MENU